Suki Benedek kelyhe

sukikehely01.JPGA magyar késő gótikus ötvösművészet egyedülállóan szép alkotása a XV. századból.

A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak.

A mindössze 27 cm magasságú Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, amely egy ismeretlen kolozsvári ötvös alkotása 1437-1440 tájáról. Az aprólékos részletességgel kidolgozott kehely, minden centimétere árulkodik arról a szakértelemről amely a zománcozott felületű, aranyből és ezüstből készült, figurális díszekkel ellátott műtárgyat jellemzi.sukikehely.jpg

Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható.

A kehely feliratai is számos tényt rögzítenek, ezzel eloszlatva a “sötét középkor” képzetét: felső, kupának nevezett részén vésett gótikus betűkkel olvashatjuk Suki Benedek erdélyi nemes nevét, valamint a tényt, miszerint a kelyhet ő készíttette és adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak– feltehetően 1437-ben.

A kelyhet 1556-ban Nagyszombatba vitték, ahol a török hódoltság elől elmenekült érseki kincstárba került, jelenleg az esztergomi Főszékesegyház Kincstárban található.